ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ, ΕΙΡΗΝΙΚΟ, ΚΑΘΑΡΤΙΚΟ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ, ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ, ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΟ, ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ, ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟ, ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟ, ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟ, ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ, ΚΑΥΣΤΙΚΟ, ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ, ΑΣΥΜΒΑΤΟ, ΑΙΧΜΗΡΟ, ΑΙΦΝΙΔΙΟ, ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ, ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟ, ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ, ΑΔΙΑΚΡΙΤΟ, ΑΝΑΠΟΔΟ, ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΑΥΤΟΝΟΜΟ, ΑΝΑΡΧΟ, ΑΔΕΣΠΟΤΟ, ΑΚΡΑΙΟ, ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, ΑΡΡΩΣΤΟ, ΕΙΡΩΝΙΚΟ... ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ!

Αναγνώστες

30 Απριλίου 2013

ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!



Τελικά είναι να μη βγω έξω να βολτάρω και να δω.Τι να δω δηλαδή… ν΄ απολαύσω ήθελα να πω τα μεγαλεία της ελληνικής ψυχής.Αυτής που πέφτει πάντα αχόρταγη υπέρ βωμών κι εστιών στη μάσα.Μα τι κακό είναι κι αυτό που βλέπω κάθε Πάσχα, αλλά και σε μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης βρε παιδιά.
Να τρέχει όλος αυτός ο κόσμος αλαφιασμένος σαν τρελή σβούρα για να ψωνίσει του Θεού τ΄ αγαθά, για ένα πασχαλινό τραπέζι που κρατάει μερικές ώρες μιας μέρας.Άλλος με τ΄ αρνί στον ώμο σα να ΄ναι έτοιμος να κάνει "παρουσιάστε!" στο σπίτι που θα το πάει.Άλλοι να στριμώχνονται στ΄ αυτοκίνητά τους για να πάνε στο χωριό, που όταν φεύγουν απ΄ το "κλεινόν άστυ" η μούρη απ΄ τ΄ αμάξια να κοιτάζει το έδαφος κι όταν όμως γυρίζουν να φαίνονται όλα έτοιμα γι΄ απογείωση.Άλλοι πάλι να κάνουν επιδρομές "με το χαμόγελο στα χείλη..." και να φορτώνουν ολόκληρες καροτσιές προϊόντων στα σούπερ-μάρκετ, μήπως και καταφέρουν ν΄ αδειάσουν τα ράφια μέχρι την τελευταία στιγμή με τ΄ "απολύτως απαραίτητα", λες και βγήκε έκτακτο ανακοινωθέν πως απ΄ την επομένη θα ΄χουμε πόλεμο.Το μυαλό μας μια ζωή στη μάσα.Πουθενά αλλού… τι κόλλημα κι αυτό!
Ένας κακός χαμός τελικά για το τίποτα.Βέβαια έτσι γίνεται σε κάθε τριήμερο γιορτών, όχι τώρα που θα ΄ναι κλειστά τόσες μέρες.Πως θα ζήσει τώρα η κυρά Θεώνη χωρίς να φάει όλα αυτά τα κότατζ και τα τσιζκέικ.Μ΄ αυτά μεγάλωσε η μαντάμ-Σουσού.Ύστερα ο μπάρμπα Γιώργος θ΄ αντέξει τόσες μέρες χωρίς μπανανούλα και κόρνμπηφ;Έχουμε και τον κανακάρη!Αυτός πάλι με τόσες μέρες κλειστό σούπερ μάρκετ μόνο με τρία λίτρα γάλα θα τη βγάλει.Γι΄ αυτό ας πάρουμε κι άλλα τρία, γιατί μπορεί η κυρά Βαγγελιώ που ΄χει συνηθίσει να πίνει τσάι απ΄ την κατοχή, στην πορεία έμαθε να βάζει και λίγο γάλα.Ε, που θα το βρει τώρα;Κάτι λίγες κατσίκες που ΄χε κει πάνω στα κατσάβραχα, τις πούλησε λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να εγκατασταθεί μόνιμα.Έτσι κάνανε τότε όλοι, αυτή θ΄ αποτελούσε εξαίρεση;
Για να σοβαρευτούμε και λιγάκι βρε παιδιά!Όλο αυτό το πανηγυράκι που στήνεται κάθε χρόνο, μήπως θυμάται κανένας γιατί το κάνουμε;Μήπως επειδή σταυρώθηκε Κάποιος για χάρη μας;Δε θεωρώ βέβαια ιδανικό τον εαυτό μου να μιλάει για θρησκείες, αλλά ας δείξουμε και λίγο σεβασμό στα Άγια Πάθη των ημερών.Εντάξει δεν πιστεύεις και δε σου χαλάω χατίρι… μαζί σου είμαι.Δε θ΄ ανοίξουμε τώρα κουβέντα και γι΄ αυτό.Αλλά εάν όμως είναι αλήθεια όλα αυτά, τότε τι κάνουμε φίλοι μου.Ξέρω πως μερικά είναι παρατραβηγμένα απ΄ τα μαλλιά, αλλά κι αν συνέβησαν τα υπόλοιπα που δεν είναι παρατραβηγμένα… ε!
Τελικά μ΄ όλες αυτές τις γιορτές και τα πανηγύρια που κάθε χρόνο στήνονται, στο ίδιο  συμπέρασμα καταλήγω.Ο Έλληνας δεν πτοείται με τίποτα, όσο έχει γεμάτες τις "ελπίδες του" στις τράπεζες εδώ κι ανά την υφήλιο και μέχρι να του σωθούν αυτές, ως τότε άντε γεια… ίσως και να ΄χει λευτερωθεί!Και τώρα τι σε ΄πιασε σένα και τα θυμήθηκες θα μου πεις;Μα τότε δεν είχα κομπιούτερ και γκρίνιαζα στους κολλητούς και μη.Ε, τώρα τα λέω στον αέρα για να τ΄ ακούω μόνος μου.Λίγο το ΄χεις κι αυτό;Μ΄ έχεις μάθει τώρα Νικόλα, πως δεν αντέχω..!Τα ΄πα και (δεν) ξεθύμανα! 

20 σχόλια:

  1. Να αγιάσει το στόμα σου ,να ήξερες πόσο πολύ με ενοχλεί όλο αυτό το τρέξιμο για το τίποτα για ένα τραπέζι για ένα φαγητό …ήμαρτον …ποτέ δεν το έκανα ούτε θα το κάνω ,καλό –κακό αφήνω τους άλλους να τρέχουν που γουστάρουν κιόλας …


    Καλή ανάσταση να έχεις και μακάρι με αυτή την ανάσταση να αναστηθεί η πραγματική ελπίδα μέσα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρέξιμο για το τίποτα Κατερίνα.ΌΛο το επίκεντρο είναι ένα αρνί και που θα το ψήσουμε.Αν θα φτιάξουμε κοκορέτσι, κοντοσούβλι κι όλα τα "υπέροχα".Και γι΄ αυτό βλέπω πως οι πιο πολλοί προτιμούν το Πάσχα απ΄ τα Χριστούγεννα.Από πότε όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι, έχουν να νηστέψουν, να εξομολογηθούν ή έστω να πατήσουν στην εκκλησία(και βάζω και τον εαυτό μου μέσα), που όλη τους η επαφή τη Μεγάλη Εβδομάδα με το Χριστό είναι ο Πάουελ απ΄ το "ο Ιησούς απ΄ τη Ναζαρέτ".
      Καλή ανάσταση σου εύχομαι κι οι ελπίδες μας είναι τα όνειρα μας... αυτά μας θυμίζουν πως υπάρχουμε και ζούμε ακόμα!Να ΄σαι πάντα καλά!:-)

      Διαγραφή
  2. Kάποτε Νίκο μου το έβλεπα όλο αυτό σαν ευκαιρία να ιδωθούμε οικογένειες, συγγενείς , φίλοι, να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι να γελάσουμε, να τραγουδίσουμε και μετά....
    Μετά ανακάλυψα πως όλο αυτό ήταν τις περισσότερες φορές περιττό έξοδο, περιττή κούραση και κάπου ένοιωθα και ... κορόιδο! Ώσπου έκανα στροφή πορείας και πήγα στα αντίθετα... στα λίγα, στο παν μέτρον άριστον και τώρα γιορτάζουμε πραγματικά.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αδειάσουμε όλες τις στάνες των Βαλκανίων για να κάνουμε μια μέρα Πάσχα και πόσοι δεν έχουν πάει σκαστοί επάνω στο Πασχαλινό τραπέζι?
    Λίγη σκέψη χρειάζεται και λίγο μέτρο σε ότι κάνουμε!

    Σας εύχομαι Καλό Πάσχα να περάσετε Νίκο και Σοφάκι μου
    με υγεία πάνω απ΄ όλα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμάμαι Λεβίνα από μικρό παιδί που έρχονταν στο σπίτι μας οι μπαρμπάδες μου με τα ξαδέρφια μου, άφηναν τα μπαγκάζια τους, κάθονταν κάμποσες μερούλες, τρώγανε το αρνάκι τους που το ΄χαμε αγοράσει εμείς, τα κουλουράκια και τ΄ αυγουλάκια που είχαμε πάλι φτιάξει εμείς κι ύστερα φεύγανε.Για μένα και την αδερφή μου περνούσαμε όμορφα, γιατί παίζαμε με τ΄ άλλα ξαδέρφια μας.Πέρασαν αρκετά χρονάκια για να καταλάβω την κούραση της μάνας μου, που έφτασε στο σημείο να κάνει τη δική της επανάσταση παρ΄ όλο που ήταν κι αδέρφια της.Οπότε κατέληξα στο συμπέρασμα πως όποιος θέλει να σε δει κι έχει τόση μεγάλη κάψα, μπορεί να σε δει οποιαδήποτε μέρα του χρόνου κι όχι να σε "θυμάται" κάθε Πάσχα.
      Όσο για τ΄ αρνάκια τα κακόμοιρα αυτό που γίνεται κάθε Πάσχα εδώ, αλλά και σ΄ άλλες χώρες που τηρούν τέτοιο απάνθρωπο έθιμο, έχουν ξεπεράσει ήδη τη γενοκτονία των Εβραίων!
      Ευχόμαστε Λεβίνα μας να περάσεις καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με την οικογένειά σου!Έχεις την αγάπη μας!:-)

      Διαγραφή
  3. Ο ελληνας ποτε δεν μπορεσε
    να αποδωσει την πραγματικη αξια
    σε "γιορτες και σχολες"
    παρα τις βλεπει μονο σαν αφορμη
    για μασαμπουκα.

    ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΟ!

    Κι η ερμη γενοκτονια των αρνιων πια...
    ελεος!!!

    Φιλια,ματια μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες ο Ελληνάρας!Ανεβαίνει επίπεδο.Κατάλοιπο απ΄ την Τουρκοκρατία;Δε νομίζω!Πάντως μετά από μεγάλη νίκη έψηνε αρνιά!
      Και μόλις έλεγα το ίδιο για τη γενοκτονία στη Λεβίνα!Μόνο όταν έρθει κανένας εξωγήινος και μας κατατρώει σιγά-σιγά(όπως τ΄ αρνιά) θα καταλάβουμε το έγκλημα... γιατί αυτό που μας κάνουν τώρα, ακόμα το πανηγυρίζουμε σαν αρνιά!
      Να περάσεις όμορφα agriomelo μου!:-)

      Διαγραφή
  4. Δώσε μάνα του διαβάτη
    του Χριστού και του ληστή
    δώσε μάνα να χορτάσει
    δωσ’ του αγάπη μου να πιει

    Ανάσταση-Ανάταση-Αναγέννηση στο νου και στην ψυχή μας Νίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια στο στόμα σου αοράτη!Που υπάρχει αυτή η αγάπη;Μόνο αυτή μπορεί να μας κρατήσει!
      Μήπως-λέω-μας λείπουν αυτά και για να τα κρύψουμε, βγάζουμε όλο το κόμπλεξ σε τέτοια απάνθρωπα έθιμα;Οι άνθρωποι όμως δεν είναι κακοί... ούτε εκδικητικοί!
      Σου εύχομαι να ΄χεις ό,τι λείπει και ποθεί η ψυχή σου!Απ΄ την ευχή σου θα πάρω την Αναγέννηση... αυτήν έχω περισσότερο ανάγκη!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα & Καλό μήνα!
    Ξέρω αυτό που θα πως θα ακουστεί λίγο κοινότυπο, αλλά ο Κύριος είπε "Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε", μην το ξεχνάς!
    Καλή Ανάσταση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια είναι η κρίση και τι σημαίνει άραγε;Υπάρχει καλοπροαίρετη κριτική και κακοπροαίρετη ή τίποτα απ΄ αυτά δεν ισχύει;Το να πω κάτι άσχημο για κάποιον χωρίς να ισχύει, τότε ναι αυτό είναι κακοπροαίρετη κριτική.Το να πω κάτι για κάποιον και να ισχύει, τότε είναι καλοπροαίρετη κριτική.Με την κακοπροαίρετη τον φθονείς και τον θάβεις, με την καλοπροαίρετη μπορεί να του ανοίξεις τα μάτια, να τον διορθώσεις και στο τέλος να τον σώσεις.Τι ΄ναι τέλος πάντων αυτό που ενοχλεί τη θρησκεία μας;Γιατί απ΄ όσο ξέρω, άλλα εννοούσε ο Χριστός.Μήπως ούτε την αλληλοβοήθεια;
      Ο τελευταίος πάντως που θα κρίνει θα ΄μαι εγώ, γιατί δεν κατέχω κανένα σχετικό τίτλο ή πιστοποίηση αναμάρτητου.Σ΄ όλα μέσα είμαι και γι΄ αυτό σ΄ όλα τα κείμενά μου δεν εξαιρώ ποτέ τον εαυτό μου.Απλά κάθε κείμενό μου περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε και βγάζουν πιο πολύ γκρίνια παρά κριτική.Μήπως άλλωστε κι αυτά που βλέπεις ή που ζεις αυτά που γίνονται γύρω σου, είναι μια "ψευδή" εικονική πραγματικότητα;
      Καλή Πρωτομαγιά και καλή Ανάσταση στα όνειρά σου!:-)

      Διαγραφή
    2. Το σχόλιο μου πήγαινε στο ότι δεν μπορεί να ξέρεις τι ζει ο άλλος και για ποιον λόγο δρα με αυτό τον τρόπο...ίσως είναι μια διέξοδος γι' αυτούς τα ψώνια....Συγγνώμη αν σε στενοχώρησα άθελα μου...Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
    3. Δε με στεναχώρησες καθόλου ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ...! κι η απάντησή μου να μη θεωρηθεί πως είχε κάποιο υφάκι.Ίσα-ίσα που αυτοί οι προβληματισμοί με διεγείρουν και δε μ΄ εξοργίζουν.Διεγείρουν πρώτα απ΄ όλα τον ίδιο το διάλογο.Έτσι άλλωστε διαμορφώνονται οι διάλογοι... μέσα από σύμπλεγμα αντίθετων απόψεων.Δε χρειάζεται και δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να συμφωνούμε κι ούτε κάνουμε εδώ μέσα διαγωνισμό καλύτερων απόψεων.
      Το σχόλιό σου δεν ήταν παράλογο... αντίθετα, ήταν πολύ λογικό και κόσμιο και μπορώ να σου πω ότι μου άρεσε πάρα πολύ, γιατί είχε τροφή για μεγάλη συζήτηση.Θα μπορούσα να απαντήσω κι άλλο!
      Μετά απ΄ αυτό δε θέλω να νομίζεις πως με πείραξε και φρενάρεις... θέλω να συνεχίσεις με τον ίδιο ρυθμό κι ακόμα πιο δυνατά.Σου δίνω δίκιο γιατί δε με ξέρεις.Πάντως δεν κρατάω κακίες κι ούτε νευριάζω και στεναχωριέμαι εύκολα!Πιο πολύ θα στεναχωρηθώ όταν κάποιος αλλάζει στάση και πουλάει τις ιδέες του!
      Αυτά τα ολίγα και να μείνεις όπως είσαι!ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!:-)

      Διαγραφή
  6. Μην ξεχνάς Νίκο στην Ελλάδα της υπερβολής της παράδοσης αλλά και της οικογένειας ζούμε.
    Ξέρεις πολλές φορές τα βάζω κάτω και τα σκέφτομαι τα ψάχνω από δω τα κοιτώ απο 'κει κατά πόσο είναι λάθος ή σωστά όλα αυτά που τώρα εσύ αναρωτιέσαι και προβληματίζεσαι. Κατέληξα στο συμπέρασμα λοιπόν ότι δεν έχουμε βγει χαμένοι σαν άνθρωποι από τα έθιμα μας.
    Κλείσε τα μάτια σου και γύρνα πίσω πολλά χρόνια σε κάποια ανάλογη στιγμή και νομίζω πως θα τη νοσταλγήσεις.
    Καλή Ανάσταση σε σένα και την οικογένεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο, αλλά τότε ήμασταν παιδιά και ζούσαμε το δικό μας απλό όνειρο.Δε συμμετείχαμε σχεδόν πουθενά-πέρα απ΄ το παιχνίδι-κι όλες τις έννοιες τις είχαν οι μεγαλύτεροι.Στις μέρες μας μια φορά έκανα το λάθος να ψήσω αρνί και ξεπατώθηκα.Από δω και πέρα-είπα-όπου βρω!αχαχα!
      Καλά να περάσετε όπου και να ΄στε... πάνω απ΄ όλα με υγεία!Χαρούμενη Λαμπρή!:-)

      Διαγραφή
    2. Το αιώνιο πρόβλημα του ανθρώπου, να δημιουργεί ΥΠΕΡανάγκες και να περνά το βίο, του γκρινιάζοντας που τις υπηρετεί...
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    3. Αν εννοείς ένα αρνί ΥΠΕΡ... δε μ΄ απασχολεί και μπορώ να το "τσακίσω" χωρίς να περιμένω το Πάσχα!Γενικά είμαι κατά των "τελετουργιών".
      Όσον αφορά τη γκρίνια σ΄ αυτήν έχεις δίκιο.Χαίρομαι κιόλας που το κατάλαβες!Δε μπορεί να ζήσει χωρίς εμένα!αχαχα!
      Να ΄στε πάντα καλά!:-)

      Διαγραφή
    4. Δεν θεωρώ κούραση να σουβλισω ένα αρνί,αντιθέτως το απολαμβάνω κιόλας.Άσε που δεν θέλω και κανένα στα πόδια μου(ξέρεις τριάντα άτομα,τριάντα γνώμες).
      Από την ώρα που θα το βάλω στη σούβλα,θα το μαριναρω,έως ότου το κατεβάσω από τα κάρβουνα απαγορεύεται να ασχοληθεί κανένας άλλος.Όσο για το αποτέλεσμα η Χριστίνα μπορεί να το επιβεβαιώσει.

      Διαγραφή
    5. Άντε και καλό σούβλισμα!Και του χρόνου-να ΄μαστε καλά-περιμένω πρόσκληση..!αχαχα!

      Διαγραφή
    6. Να μου πείς μόνο που το θέλεις Πανόραμα Θεσσαλονίκης ή Σιθωνία στη Χαλκιδική.

      Διαγραφή
    7. Σιθωνία!είναι να το ρωτάς;
      Πριν δυο χρόνια το καλοκαίρι που μείναμε στο "Πόρτο Καράς" περάσαμε τέλεια και δεν προλάβαμε να την επισκεφτούμε όλη!Μετά μείναμε στην Καλλιθέα της Κασσάνδρας στο "Άμμων Ζευς".Κι εκεί ακόμα πιο τέλεια!Ευκαιρία να την ξαναδούμε!Μου είπαν τώρα για Πόρτο Κουφό!Καλά να ΄μαστε και θα δούμε!
      Να ΄στε πάντα καλά!:-)

      Διαγραφή

Όλοι είστε ευπρόσδεκτοι, καλοδεχούμενοι και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψη και το σχολιασμό σας! Σχολιάστε ο,τι θέλετε με ευπρέπεια και διακριτικότητα, χωρίς να προσβάλλετε ή να θίγετε με οποιοδήποτε τρόπο άλλα πρόσωπα... δηλ. χωρίς βρισίδια και μπινελίκια βρε παιδιά και προ πάντων χωρίς greeklish... ε, τι την έχουμε αυτήν τη ριμάδα τη γλώσσα μας..! Κάπου εδώ μέσα σουλατσάρει και η αγάπη μου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...