ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ, ΕΙΡΗΝΙΚΟ, ΚΑΘΑΡΤΙΚΟ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ, ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ, ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΟ, ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ, ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟ, ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟ, ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟ, ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ, ΚΑΥΣΤΙΚΟ, ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ, ΑΣΥΜΒΑΤΟ, ΑΙΧΜΗΡΟ, ΑΙΦΝΙΔΙΟ, ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ, ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟ, ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ, ΑΔΙΑΚΡΙΤΟ, ΑΝΑΠΟΔΟ, ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΑΥΤΟΝΟΜΟ, ΑΝΑΡΧΟ, ΑΔΕΣΠΟΤΟ, ΑΚΡΑΙΟ, ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, ΑΡΡΩΣΤΟ, ΕΙΡΩΝΙΚΟ... ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ!

Αναγνώστες

08 Δεκεμβρίου 2014

"Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΕΡΩΤΗΣΗ;"

Η φωτογραφία έχει απαθανατιστεί από το φωτογράφο Paul Goresh και είναι 
η στιγμή που ο Lennon υπέγραφε το εξώφυλλο του δίσκου στο δολοφόνο του.

"Όλα θα πάνε μια χαρά στο τέλος. Αν δεν πάνε μια χαρά, δεν είναι το τέλος"

Τον αποκάλεσαν ακραίο, ακτιβιστή, τραγουδοποιό, μουσικό, συγγραφέα, ειρηνοποιό, αιρετικό, φιλόσοφο, ονειροπόλο, τρελό και τόσα ακόμα άλλα. Μέσα από όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς γεννήθηκε ο θρύλος του John Winston Ono Lennon.Τη μοναδική ιδιότητα όμως που δεν του είχαν προσάψει ήταν, Άνθρωπος.
Σαν σήμερα λοιπόν συμπληρώνονται 34 χρόνια από τη δολοφονία του και όπως πέρυσι εδώ έτσι και φέτος αφιερώνω ελάχιστο χρόνο και φόρο τιμής στη μνήμη του. Η θύμησή του βέβαια θα με ακολουθεί και θα με συντροφεύει. Είναι από τις προσωπικότητες που μου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον και - μπορώ να πω ότι - με σημάδεψαν στο πέρασμά τους. Αφού πρώτα γνώρισα τις καλλιτεχνικές του δυνατότητες και ευαισθησίες, στη συνέχεια έμαθα για τη ζωή και τις ανησυχίες του και μετέπειτα αγάπησα τις ανθρώπινες δραστηριότητες και θεωρίες του. Η εκτίμηση των θαυμαστών του μεγάλωσε, όταν επέλεξε να εκμεταλλευτεί τη φήμη του για σκοπούς σημαντικότερους από τη προσωπική του ευημερία και δόξα. Το μόνο που ζητούσε να κατοικήσει κάποτε σ' αυτήν τη γη ήταν αγάπη και ειρήνη.
Ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της εποχής του που τάραζε και ξεμπρόστιαζε με κρότο και πολύ θόρυβο το παγκόσμιο κατεστημένο. Αυτό που καταφέρνει με αμέτρητους τρόπους να επιβιώνει ανάμεσα στους αιώνες. Είχε έρθει σε αντιπαράθεση και ρήξη μαζί του και τάχθηκε ανοιχτά κατά του πολέμου του Βιετνάμ και της βίας γενικότερα. Μάλιστα για να κυνηγήσει το όνειρό του, δε δίστασε να περάσει το μήνα του μέλιτος με τη Yoko Ono στο κρεβάτι του ξενοδοχείου τους στο Άμστερνταμ(25-31/3/1969) σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για χάρη της ειρήνης(Bed-In for Peace). Από τις 9 το πρωί και για δώδεκα ώρες άνοιγαν την πόρτα τους στους δημοσιογράφους και συζητούσαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Βιετνάμ και για το αίτημα τους για ειρήνη.


Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε το FBI τον είχε θέσει σε στενή παρακολούθηση και οι περισσότεροι τον θεωρούσαν πολύ επικίνδυνο άνθρωπο. Αποτελούσε μια διαρκή απειλή και ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού κατεστημένου. Με τη διορατικότητα που τον διέκρινε, είχε συνθέσει τραγούδια και μελωδίες, που θα είναι πάντα επίκαιρα και έχουν τη δύναμη να ξεσηκώνουν τους λαούς! Όταν ασχολήθηκε με αυτό το είδος συνθέσεων, πρόβλεψε ακόμα ότι θα ήταν και το κύκνειο άσμα του. Φαντάστηκε ακόμα και το θάνατό του! Δε φοβήθηκε όμως και τόλμησε να δώσει κινητήρια δύναμη μέσα από τα τραγούδια του, ώσπου στο τέλος το πλήρωσε με τη ζωή του. Εμείς ωστόσο - κι από όσο φαίνεται - δε διδαχθήκαμε τίποτα και παραμένουμε στους φόβους μας!!!
Θα μπορούσα να γράφω ώρες ολόκληρες για τον αγαπημένο μου Lennon. Αποχωρώντας από αυτή την ενότητα - και για να μην κουράσω άλλο - κλείνω αυτό το σύντομο αφιέρωμα με δυο αξιοσημείωτες ατάκες του, που θα παραμένουν διαχρονικά επίκαιρες και ένα τραγούδι - βίντεο που μιλάει για τι άλλο... μα, για την αγάπη!:

"Όταν καταλήγεις ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις βία, τότε, παίζεις το παιχνίδι του συστήματος. Το καθεστώς θα σε εκνευρίσει, θα σου τραβήξει τα μαλλιά, θα σε χτυπήσει στο πρόσωπο, για να σε κάνει να πολεμήσεις. Διότι από τη στιγμή που θα σε κάνουν βίαιο, θα ξέρουν και πώς να σε χειριστούν. Το μόνο πράγμα που δεν ξέρουν πως να χειριστούν είναι τη μη-βία και το χιούμορ".

"Μας έκαναν να πιστέψουμε πως η αληθινή αγάπη, η δυνατή, συμβαίνει μόνο μια φορά, το πιθανότερο πριν τα 30 μας. Δε μας είπαν ποτέ πως η αγάπη δεν είναι κάτι που μπορείς να προκαλέσεις, ούτε έχει χρονοδιάγραμμα.
Μας έκαναν να πιστέψουμε πως ο καθένας μας είναι ένα μισό πορτοκάλι και πως η ζωή έχει νόημα μόνο όταν βρεις το άλλο μισό. Δε μας είπαν πως γεννηθήκαμε ολόκληροι και πως κανείς στη ζωή μας δεν αξίζει να κουβαλήσει στην πλάτη του αυτή την τόσο μεγάλη ευθύνη, του να συμπληρώσει ο,τι μας λείπει: μόνοι μας εξελισσόμαστε. Αν έχουμε καλή παρέα, είναι απλώς πιο ευχάριστο.
Μας έκαναν να πιστέψουμε σε μια φόρμουλα "δύο σε ένα"δύο άνθρωποι που μοιράζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης, τις ίδιες ιδέες και πως έτσι μόνο δουλεύει. Ποτέ δεν ειπώθηκε πως έχει ένα άλλο όνομα: ακύρωση, πως μόνο δύο ξεχωριστοί άνθρωποι με τη δική τους προσωπικότητα μπορούν να έχουν μια υγιή σχέση.
Μας έκαναν να πιστέψουμε πως ο γάμος είναι ένας υποχρεωτικός θεσμός και πως οι φαντασιώσεις εκτός ορίου θα πρέπει να καταπιέζονται.
Μας έκαναν να πιστέψουμε πως οι λεπτοί και οι όμορφοι είναι αυτοί που αγαπιούνται περισσότερο, πως αυτοί που κάνουν λίγο σεξ είναι βαρετοί και αυτούς που κάνουν πολύ σεξ δεν πρέπει να τους εμπιστεύεσαι.
Μας έκαναν να πιστέψουμε πως υπάρχει μόνο μία φόρμουλα να είσαι ευτυχισμένος, η ίδια για όλους και πως όποιος ξεφεύγει από αυτό τον τρόπο είναι καταδικασμένος να γίνει εγκληματίας. Δε μας είπαν ποτέ πως αυτές οι φόρμουλες μπορούν να πάνε στραβά, πως αναστατώνουν τους ανθρώπους, τους αποξενώνουν και πως μπορούμε να δοκιμάσουμε άλλες εναλλακτικές.
Α! Επίσης δε μας είπαν πως κανείς δε θα μας πει αυτά τα πράγματα. Ο καθένας θα πρέπει να τα μάθει από μόνος του. Και όταν φτάσουμε στο σημείο να ερωτευθούμε πρώτα τον εαυτό μας, τότε μόνο μπορούμε να ερωτευθούμε και κάποιον άλλον". 

από ένα δικό μου βίντεο

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ!!!:-)

20 σχόλια:

  1. υπέροχο αφιέρωμα.... θα κάτσω να ακούσω και να διαβάσω
    καλημέρα φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας έχουν λείψει τέτοιες φωνές!!!Να 'σαι καλά Νικόλα μου και στέλνω την καλημέρα με την αγάπη μου!!!:-)

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικό το αφιέρωμα σου Νίκο!
    Είμαι υπέρ της μη βίας ( και ο Γκάντι το έκανε πράξη.. ) και εναντίον των επιθετικών διαδηλώσεων !
    Καλή σου μέρα και ευχαριστώ γιατί διάβασα και αποσπάσματα ( από λόγια του) που δεν τα είχα υπόψη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά είχε πει ο Lennon-αλλά κι άλλοι σκεπτικιστές-που στις μέρες μας φαίνεται περισσότερο από ποτέ η απώλειά του!Τα λόγια του-όπως και τα τραγούδια του-θα 'ναι πάντα επίκαιρα!
      Να 'σαι πάντα καλά Αριστέα μου και χαρούμενη μέρα να περάσεις!!!:-)

      Διαγραφή
  3. Νομίζω πως αυτή η ανάρτησή σου, απέκτησε ήδη μια πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου!
    ;-)
    Φιλιά πολλά, καλέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά κι ευγενικά σου λόγια καλή μου φίλη Γιάννα!
      Να 'στε πάντα καλά και να περνάτε υπέροχα!!!:-)

      Διαγραφή
  4. Ουτε εγω τα ήξερα αυτά! Σ ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι πάντα καλά Αριάδνη μου!!!Έχεις την αγάπη μου!!!:-)

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Νίκο!!Πολύ όμορφο τό αφιέρωμά σου στήν εξαιρετική προσωπικότητα τού αγαπημένου Lennon!
    Τα λόγια του, και τα τραγούδια του,θα 'ναι πάντα επίκαιρα!Πολλά από όσα διάβασα δέν τά ήξερα!Νάσαι καλά!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι πάντα καλά αγαπημένη μου φίλη Δήμητρα!Ο Lennon είναι απ' τις μεγάλες μου αδυναμίες!
      Καλημέρα με πολλά χαμόγελα!!!:-)))

      Διαγραφή
  6. Oποια και να ειναι η ερωτηση, η αγαπη ειναι παντα η απαντηση!
    Υπεροχο αφιερωμα σε εναν μοναδικο ανθρωπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα αφιέρωμα που αξίζει-νομίζω-να κάνουμε σ' έναν άνθρωπο, που αφιερώθηκε-ως όφειλε-στην αγάπη και στην ειρήνη!!!
      Να 'σαι πάντα καλά Χριστίνα μου!!!:-)

      Διαγραφή
  7. Συγκλονιστική προσωπικότητα, τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη γη... Καλό απόγευμα φίλε Νίκο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ καλή μου φίλη Πέτρα!
      Την καλημέρα με την αγάπη μου στέλνω!!!:-)

      Διαγραφή
  8. Μου άρεσαν τα αποσπάσματα που επέλεξες....!
    Να έχεις ένα όμορφο βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και δεν είναι πάντως απαραίτητο να συμφωνούμε σ' όλα, ο Lennon είπε πάρα πολλά αφήνοντας τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα!!!
      Χαρούμενη καλημέρα Ωραιοζήλη μου και να 'σαι πάντα καλά!!!:-)

      Διαγραφή
  9. Ο Λένον (όπως και άλλοι) ήρθαν, δημιούργησαν, έφυγαν, αλλά ο κόσμος δεν άλλαξε! Οι πλατιές μάζες δεν ευαισθητοποιούνται εις βάθος, συντηρώντας το σύστημα. Η ανθρωπότητα έχει πάρει τον κατήφορο και φωνές σαν του Λένον δυστυχώς δεν της αλλάζουν πια την πορεία. Απλά γεμίζουν με μελαγχολία όσους θα ήθελαν κάτι καλύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 'χω χωνέψει πια ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν πρόκειται να ξαναβγούν.Εάν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα για τ' αντίθετο, θα αρκούσε έστω και μια είδηση για να ακουστεί ή να διαβαστεί η ύπαρξή του.Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει τέτοια... έχουμε πέσει θύματα της αποχαύνωσης, της απάθειας και της καλοπέρασης που επέφεραν η τεχνολογία, η διαφθορά και το λάιφ στάιλ.Ας αρκεστούμε πλέον στους εαυτούς μας!Να 'σαι πάντα καλά!!!:-)

      Διαγραφή
  10. "Όλα θα πάνε μια χαρά στο τέλος.Αν δεν πάνε μια χαρά, δεν είναι το τέλος"
    Να τι θέλω να πιστέψω!
    Υπέροχη ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ανάγκη να το πιστέψουμε για να προχωράμε!
      Να 'σαι πάντα καλά και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!:-)

      Διαγραφή

Όλοι είστε ευπρόσδεκτοι, καλοδεχούμενοι και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επίσκεψη και το σχολιασμό σας! Σχολιάστε ο,τι θέλετε με ευπρέπεια και διακριτικότητα, χωρίς να προσβάλλετε ή να θίγετε με οποιοδήποτε τρόπο άλλα πρόσωπα... δηλ. χωρίς βρισίδια και μπινελίκια βρε παιδιά και προ πάντων χωρίς greeklish... ε, τι την έχουμε αυτήν τη ριμάδα τη γλώσσα μας..! Κάπου εδώ μέσα σουλατσάρει και η αγάπη μου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...