ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ, ΕΙΡΗΝΙΚΟ, ΚΑΘΑΡΤΙΚΟ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ, ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ, ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΟ, ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, ΑΝΗΣΥΧΟ, ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟ, ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟ, ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟ, ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ, ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ, ΑΡΡΩΣΤΟ, ΑΣΥΜΒΑΤΟ, ΑΙΧΜΗΡΟ, ΚΑΥΣΤΙΚΟ, ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ, ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟ, ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ, ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ, ΑΝΑΠΟΔΟ, ΑΚΡΑΙΟ, ΑΥΤΟΝΟΜΟ, ΑΔΙΑΚΡΙΤΟ, ΑΙΦΝΙΔΙΟ, ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΕΙΡΩΝΙΚΟ... ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ!

Αναγνώστες

16 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!(Blog Action Day 2013)


Αν βγούμε στο δρόμο και ρωτήσουμε μερικούς ανθρώπους ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα παίρναμε διαφορετικές και ποικίλες απαντήσεις.Οι περισσότεροι θα εστίαζαν σε ορισμένα που γνώριζαν γενικά κι αόριστα, αλλά πολλοί λίγοι θα ήξεραν ποια είναι πραγματικά αυτά.
Όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύπλοκα και δαιδαλώδη.Έχουν συμφωνηθεί και θεμελιωθεί μεταξύ των κρατών της οικουμένης λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.Προστατεύονται με την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για άνδρες και γυναίκες κι υιοθετήθηκε απ' τη γενική συνέλευση του οργανισμού το 1948.Αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων σχετικά με την εργασία του, το θρήσκευμά του, την καταγωγή του, το χρώμα του κ.λ.π.Όλο το πλήρες κείμενο του καταστατικού θα το δείτε και θα το διαβάσετε εδώ.Με όλα αυτά τα δικαιώματα μπορούμε να λειτουργούμε τελείως διαφορετικά μεταξύ μας, να ξεχωρίζουμε απ΄ τους "φίλους" μας τα ζώα, να ζούμε αρμονικά σε κοινωνίες, να ορίζουμε διαχωριστικές γραμμές ανοχής.
Η θεμελιώδης αρχή των δικαιωμάτων στηρίζεται στον σεβασμό και στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου.Η ανθρώπινη διαβίωση από πολύ παλιά ποτέ δεν θεωρείτο αυτονόητη και δεδομένη και χρειάζονταν να δίνεται επίπονη και καθημερινή μάχη για να κερδηθεί.Στο βωμό λοιπόν των μαχών για την κατάκτηση των δικαιωμάτων ανά τους αιώνες, έχουν γίνει πολλές και τεράστιες ανθρωποθυσίες σε διαδηλώσεις κι εξεγέρσεις.Κι όπου υπάρχουν δικαιώματα πραγματικά, εκεί επικρατεί η γαλήνη, η πραότητα κι η ειρήνη.H μεγαλύτερη όμως κατάκτηση του ανθρώπου που εξασφαλίζει σήμερα τα δικαιώματά του είναι το σύνταγμα των χωρών, που έχει θεσπισθεί απ' τον ίδιο τον κυρίαρχο λαό.Τις πιο πολλές φορές ξεκινούσε από κάποιον δρόμο ή μια πλατεία μ' εξεγερμένο αίμα που έβραζε στην ανισότητα και την αδικία, απέναντι από κυβερνήτες τυράννους.Το σύνταγμα που επιβάλλονταν αποτελούσε κι ήταν μια συμφωνία μεταξύ του λαού και της κρατικής εξουσίας ενώπιον μάλιστα μερικές φορές του Θεού.Κι αυτό γινότανε επειδή εξασφάλιζε μια ζωή ανθρώπινη χτισμένη με δικαιοσύνη κι αγάπη.Αυτήν που μας είχε χαρίσει μέσα απ' τα κηρύγματά του σ' όλους του ανθρώπους ο Χριστός.
Ακόμα και σήμερα πολλές φορές το σύνταγμα έχει καταντήσει ένα απλό κουρελόχαρτο απ' την πλευρά των κυβερνήσεων.Στις μέρες μας ακόμα βιώνουμε την απόλυτη αυταρχική κι αντισυνταγματική παγκόσμια οικονομική πολιτική, που δεν προστατεύει τον άνθρωπο απ' το δικαίωμα της κοινωνικής του ασφάλισης και δωρεάν περίθαλψης, της ιδιοκτησίας του, της εργασίας του, της δωρεάν παιδείας του κι άλλων πολλών και συναφών.Κι όλα αυτά τεχνηέντως και ποικιλοτρόπως έχουν ονομαστεί "έκτακτη ανάγκη", που θα στιγματίζει όμως για πάντα τη ζωή μας.Η ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν ξεκινάει βέβαια απ' τη γαλλική ή αμερικανική επανάσταση, αλλά υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι καταγεγραμμένη κι αναφέρεται σε πολλά βιβλία, αλλά μπορούμε να τη διαβάσουμε εν συντομία εδώ.
Τελειώνοντας θα 'θελα να πω και να παροτρύνω όλους τους λαούς της γης, να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και καθόλου σ' εφησυχασμό.Περάσαμε πλέον σε μια άλλη εποχή με αόρατους εχθρούς κι ορατούς κινδύνους.Από δω και πέρα όλοι οι λαοί θα βιώνουν πολλές και συχνές κατάφορες αδικίες και στυγνές καταπατήσεις.Πολλά μπορούν να ειπωθούν γι' αυτήν τη σπουδαία κατάκτηση του ανθρώπου, που κάθε γενιά έχει χρέος κι οφείλει να μοχθεί καθημερινά και να προστατεύει σαν κόρη οφθαλμού, γιατί τότε ο κάθε άνθρωπος δε θα γνωρίσει μόνο μια απλή καταπάτηση, αλλά την πραγματική έννοια της σκλαβιάς.

Υ.Γ.:Το παραπάνω κείμενο έχει γραφεί εκτάκτως την τελευταία στιγμή κι αφιερωθεί για την ημέρα δράσης των μπλογκς(Blog Action Day) που 'ναι για σήμερα 16 Οκτωβρίου, όπου δήλωσα συμμετοχή προ ημερών κι έλαβα μέρος σ' αυτήν την ελεύθερη και ξεχωριστή εκδήλωση.

9 σχόλια:

 1. Βρε Νικο εισαι απιστευτος!Οχι μονο το θυμηθηκες παρολη την παραξενη περιοδο που διανυεις, αλλα εγραψες ενα τοσο εμπεριστατωμενο κειμενο!Να εισαι καλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. σωστο το λογοτυπο της εικονας!
  καλο απογευμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα Νικόλα μου..με συγκίνησες που σε τέτοια ώρες θυμήθηκες να γράψεις κι εσύ κάτι τόσο δυναμικό..καλείς σε επαγρύπνηση..η πεταλούδα μας πιό πάνω η πάντα δυναμική και ευαίσθητη στα ίδια θέματα που είμαστε όλοι τα γράφει κι εκείνη τσεκουράτα..διάβασε την ανάρτησή της όταν έχεις χρόνο..θα δείς την πρόταση που σας κάνω..ας κινητοποιηθούμε και διαφορετικά αφού δεν έχουν τέλος ορισμένα πράγματα..ας κάνουμε κάτι..παρακαθήσαμε νομίζω..τα λέμε τα ξαναλέμε αλλά βγαίνει κάτι????πήγαινε στην πεταλούδα κι όποτε βρείς χρόνο απάντησέ μου..σου στέλνω την αγάπη μου και σε σένα και στην Σοφούλα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπορω να εχω το δικαιωμα να ειμαι ο εαυτος μου?
  Ευχαριστω..
  Τι???? δεν ακουσα.....Εισαι η κυβερνηση???
  Δεν με πειραζει.....εισαι δεν εισαι....
  Και παλι ευχαριστω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα Νίκο!!Πολύ σωστό καί δυναμικό τό κείμενό σου!!!
  Συμφωνώ!!! Υπάρχουν παντού, αόρατοι εχθροί κι ορατοί κίνδυνοι!!!
  Φιλιά πολλά στήν Σοφούλα σου!!!Καλό Σ/Κ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Χαίρε Νίκο μου...ωραίο το κείμενο σου....!!!
  Να έχεις ένα όμορφο ξημέρωμα... :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γεια σου Νίκο,
  ελπίζω όλα να πηγαίνουν καλά..
  Το κείμενο σου είναι αρκετά ενδιαφέρον! Ωραία παρουσίαση και γραφή! Συγχαρητήρια που έγραψες ένα κείμενο γι αυτό το σπουδαίο θέμα!
  Καλό βράδυ και να είστε όλοι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. καλησπέρα Νίκο
  πολύ ωραίο το κείμενό σου,και μεγάλο το θέμα.Το κακό είναι πως ζητάμε και απαιτούμε διαρκώς διακαιώματα,,,,,,,,,είμαστε όμως σωστοί σαν ανθρώπινο είδος??????
  Πολλά φιλιά και καλό Σκ-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Όσα τα δικαιώματα μας άλλες τόσες και οι υποχρεώσεις μας. Στον εαυτό μας, στο είδος μας, στα παιδιά μας, στην κοινωνία, στη φύση, στον κόσμο μας. Τι απ΄όλα αυτά τηρούνται? Πολύ ενδιαφέρουσα η συμμετοχή σου, φίλε μου! Καλή Κυριακή να έχεις!
  Υ.Γ Σου έχω κι ένα βραβειάκι στο blog μου. Θα χαρώ να το παραλάβεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλοι είστε ευπρόσδεκτοι, καλοδεχούμενοι και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το σχολιασμό σας! Σχολιάστε ο,τι θέλετε με ευπρέπεια και διακριτικότητα, χωρίς να προσβάλλετε ή να θίγετε με οποιοδήποτε τρόπο άλλα πρόσωπα... δηλ. χωρίς βρισίδια και μπινελίκια βρε παιδιά και προ πάντων χωρίς greeklish... ε, τι την έχουμε αυτήν τη ριμάδα τη γλώσσα μας..! Κάπου εδώ μέσα κάνει βόλτες και η αγάπη μου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...